Europa i la Mediterrània

 

Jerusalem

RAMON LLULL A JERUSALEM

Tot i que no se sap amb total certesa si Ramon Llull va arribar a Jerusalem, és molt probable que ho fes el 1302, després d’abandonar Armènia Menor. Segons algunes fonts, ja va viatjar a Terra Santa el 1265. En qualsevol cas, Jerusalem és molt present en diverses obres de Llull, especialment al Liber de Fine, una obra en la qual dissenya una croada a la Ciutat Santa que mai es va arribar a realitzar, a través de la ruta d’Al-Andalus i el nord d’Àfrica.

 

JERUSALEM, LLAVORS I ARA

Jerusalem, capital de Palestina, està situada en un altiplà, a 700 m d’altitud sobre la mar Mediterrània. Ja al segle XIV aC apareix el seu nom (Urušalim) en unes inscripcions d’Al-Amarna. Conquerida i reconquerida infinitat de vegades, al segle II dC els romans en van expulsar els jueus i els hi van prohibir el retorn. Durant la baixa edat mitjana va ser arrabassada als àrabs pels croats (1099), que van instaurar el Regne Llatí de Jerusalem, que, el 1187, va acabar caient a les mans de Saladí. Va passar a l’imperi Otomà el 1561, després va ser colònia britànica i, des del 1967, està sota administració de facto d’Israel, estat del qual és la capital oficial.

Jerusalem té monuments i santuaris de les tres grans confessions monoteistes. Del judaisme destaca el Mur de les Lamentacions, que havia pertangut a l’antic temple derruït pels romans l’any 70. Entre els monuments islàmics sobresurten les mesquites d'Umar i d’Al-Aqsa (segle XI) i la Cúpula de la Roca. Pel que fa als elements cristians, els més notables són les edificacions al voltant del Calvari o Gòlgota i la basílica del Sant Sepulcre, així com el monestir de la Santa Creu (fundat al segle VI). La ciutat antiga de Jerusalem és un importantíssim centre de pelegrinatge i turisme que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1981.

 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home orgullós no es coneix a ell mateix ni els altres»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va estudiar l’Islam i la Càbala amb la intenció de rebatre la fe dels musulmans i dels jueus, als quals ell considerava «infidels».
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions