Europa i la Mediterrània

 

Montpeller

RAMON LLULL A MONTPELLER

Ramon Llull va recalar a Montpeller en diverses ocasions per visitar Jaume II, rei de Mallorca, comte del Rosselló i la Cerdanya i senyor de Montpeller, que tenia en aquesta ciutat la seva residència habitual. Llull realitza el seu primer viatge a la ciutat el 1275 amb l’objectiu de demanar ajuda al llavors encara príncep per a la construcció d’una escola de llengües orientals a Miramar (Mallorca). El 1283 el trobem de nou a Montpeller, on escriu l’Ars demonstrativa i la part principal de Blanquerna. El 1290 redacta, també a Montpeller, l’Ars inventiva veritatis i s’entrevista amb el ministre general de l’orde franciscà, Ramon Jofré (o Gaufred), el qual l’any següent atorgarà a Llull el permís per visitar els convents franciscans de Roma i de la Pulla (sud-est d’Itàlia).

De nou s’instal·la a la ciutat provençal entre l’octubre de 1303 i el febrer de 1304; és llavors quan escriu la Disputatio fidei et intellectus, potser recordant les encara recents discussions de Xipre i Armènia Menor (1301-1302). Després d’una escapada d’un mes a Gènova, redacta el Liber de ascenso et descensu intellectus i el Liber de fine, finalitzat el 1305. Des del maig de 1308 fins a la tardor del 1309 Llull es refugia de nou a Montpeller, on torna al maig de 1312 per, al juliol, viatjar a la seva Mallorca natal. El seu magisteri a Montpeller, ciutat universitària, és important; però el que més impressiona és el nombre d’obres que hi escriu: quaranta.

 

MONTPELLER, LLAVORS I ARA

Montpeller és la capital del departament de l’Hérau, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, al sud de França. Està situada a dotze quilòmetres de la costa. El seu origen no és romà; va ser fundada entre els segles VIII i X i va adquirir una gran importància política i comercial durant la seva vinculació històrica a la corona catalanoaragonesa (1204-1350). Va ser la ciutat natal de Jaume I el Conqueridor, que la va considerar «la millor ciutat de l’univers», i residència habitual del seu fill, Jaume II, rei de Mallorca. A partir del segle XII, Montpeller va obtenir gran renom pel comerç d’espècies exòtiques i per l’elaboració d’un vi especiat, el «garhiofilatum». El 1382 la ciutat va ser definitivament incorporada a la corona francesa.

A l’edat mitjana, Montpeller estava envoltada per unes sòlides muralles que el cardenal Richelieu (1585-1642) va fer enderrocar; d’aquell recinte medieval es conserven la torre dels Pins (segles XII-XIV) i la de la Babota (segle XIV). La catedral de Saint-Pierre (segle XIV) presenta dues torres característiques. La universitat de Montpeller, fundada l’any 1220, és una de les més antigues de França (especialment la seva facultat de Medicina); acollia savis de totes les confessions i hi van passar Nostradamus, François Rabelais, Arnau de Vilanova i el propi Ramon Llull.

 

Cites de Ramon Llull

 
«La teva ànima posseeix major riquesa que el teu cos»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat l’artífex del català literari.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions