Europa i la Mediterrània
Nàpols
RAMON LLULL A NÀPOLS
Després del seu viatge de 1293 a Tunis, d’on és expulsat, Ramon Llull arriba a Nàpols. Allà, el 13 de gener de 1294, finalitza la Taula general. Al mes següent predica als sarraïns de la ciutat de Lucera, a la propera regió de la Pulla. Al maig del mateix any discuteix amb els musulmans presos al castell dell’Ovo (‘de l’Ou’), al costat del port napolità; aquest mateix mes viatja a Barcelona per tornar a Nàpols al juliol, ara camí de Roma.
NÀPOLS, LLAVORS I ARA
Nàpols és la capital de la regió italiana de la Campània i de l’antic regne de Nàpols. Ciutat costanera, disposa d’un gran port. Va ser fundada pels grecs al voltant de l’any 600 aC, passant després a mans dels romans, els bizantins, els ostrogots i els sicilians. Va ser ocupada per la corona catalanoaragonesa el 1442.
La ciutat presenta algunes restes gregues i romanes. L’església de Santa Restituta (segle IV) conserva mosaics dels segles V i VI. El castell fortalesa de dell’Ovo és del segle XII i deu el nom a una llegenda segons la qual va ser edificat, a l’illot de Megaride, sobre un ou de gallina que suporta tota l’estructura. El Castel Nuovo es va construir entre 1279 i 1282 i va ser reformat per Alfons el Magnànim (1396-1458), rei de Catalunya i Aragó, que li va afegir un gran arc de triomf. El Castel Capuano deu la seva construcció al rei Guillem I de Sicília (el Dolent), que la va iniciar el 1140. Són d’estil gòtic la catedral, l’església de Santa Maria Donnaregina, la de Santa Clara i la cartoixa de San Martino. El caràcter monumental del centre històric de Nàpols li va valer, l’any 1995, la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.