Europa i la Mediterrània

 

París

RAMON LLULL A PARÍS

Ramon Llull viatja almenys tres vegades a París. Hi fa la primera estada entre 1287 i 1289, període en el qual escriu el Fèlix. La ciutat l’atrau com a meca de la saviesa occidental de l’època, on té seu la universitat més famosa d’Europa. A l’abadia de Saint-Denis difon l’Art davant l’escepticisme dels seus oients, entre els quals predominen els seguidors del pensament d’Averroes, filòsof i metge andalusí que va tenir gran influència en el pensament medieval llatí. Mentre Llull s’esforçava a provar mitjançant la raó les veritats de la fe, els averroistes negaven la necessitat de fer-ho.

Efectua un altre intent docent el 1295. Acudeix de nou a la capital francesa entre 1297 i 1299; treballa per aconseguir el suport del rei Felip IV el Bell a la seva causa, sense deixar d’escriure contra l’averroisme. A aquest període pertanyen L’arbre de filosofia d’amor i el Cant de Ramon, dos dels seus llibres místics més inspirats. La darrera estada de Llull a París es produeix entre novembre de 1309 i setembre de 1311, quan escriu Vita coetanea, considerada una de les autobiografies més fidels i íntimes de l’edat mitjana europea; la va dictar en llatí a un frare de la cartoixa de Vauvert  (als actuals jardins de Luxemburg) i més tard fou transcrita al català.

Ramon Llull aconsegueix a la Sorbona el «magisteri en arts», equivalent a un doctorat. A més, la seva obra Ars brevis mereix, en un document del 10 de febrer de 1310, l’aprovació de quaranta membres de la Universitat de París, mestres i batxillers en arts i en medicina.

 

PARÍS, LLAVORS I ARA

París, situada al costat del Sena, és des de fa segles, no només la capital de França sinó una de les ciutats més importants d’Europa. El cor històric de la ciutat es localitza a l’illa de la Ciutat (Îlle de la Cité), on s’alça la catedral de Notre-Damme. L’any 52 aC, París va ser arrabassada als parisii (gals) pels romans, els quals van dominar la ciutat fins al 508 dC, quan va passar a mans dels merovingis. Durant l’edat mitjana va ser una de les ciutats políticament i cultural més actives del continent.

El nucli antic al costat del Sena va ser considerat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1991. Hi destaquen alguns monuments relacionats amb la baixa edat mitjana. Queden pocs testimonis d’art romànic: part del campanar i de l’església de Saint-Germain-des-Prés (segles X-XII). Pel que fa al gòtic, destaquen l’església de Saint-Denis (s. XII-XIII) i la catedral de Notre-Damme, començada el 1163 i finalitzada el 1345, amb les seves dues torres altíssimes de gairebé setanta metres; la Sainte-Chapelle, coneguda pel seus vitralls, és obra del rei Lluís IX el Sant i va ser consagrada el 1248.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Amb l’home irat val més callar que parlar»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va viatjar a les ciutats més importants de la Mediterrània i s’hi va entrevistar amb els papes i els reis de l’època.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions