Puig de Randa (Algaida)

RAMON LLULL AL PUIG DE RANDA

Ramon Llull, amb devers quaranta anys d’edat (1274), es retira al puig de Randa, on fa vida d’ermità. Allà es lliura a la meditació i li esdevé la Il·luminació. Segons la tradició, a Randa decideix escriure l’Ars, la seva gran obra, on exposarà un ambiciós sistema filosòfic d’abast universal destinat a trobar la veritat. Després d’escriure els seus primers llibres en el monestir de la Real (Palma) tornarà a Randa per donar gràcies a Déu. La cultura popular de Mallorca recull una llegenda relacionada amb la seva estada a Randa: l’existència de la «mata escrita», un llentiscle les fulles del qual estarien plenes de línies i punts que, en algun codi oriental, reflecteixen les paraules dictades per Déu al mestre il·luminat.

DESCRIPCIÓ

El Puig de Randa està situat a la part meridional del Pla de Mallorca, al terme municipal d’Algaida, al límit amb el de Llucmajor. Assoleix els 543 metres d’altura sobre el nivell del mar. La panoràmica sobre l’illa és impressionant en totes direccions. Sobre aquesta muntanya de perfil suau, visible des de bona part de Mallorca, es troba el santuari de la Mare de Déu de Cura, que va adquirir notorietat al segle XVI; va entrar en decadència al segle XIX i va ser restaurat, a principis del XX, pel bisbe Pere Joan Campins. Els frares terciaris regulars franciscans se’n van fer càrrec el 1913 i hi van instal·lar el noviciat de Mallorca. Actualment, hi roman una petita comunitat de monjos, hi ha un bar, un restaurant i una hostatgeria per als pelegrins i visitants. Al vessant sud-est d’aquesta veritable «muntanya sagrada», de gran tradició eremítica, hi ha dos santuaris més: el de Sant Honorat (fundat el 1394) i el de Gràcia (fundat el 1497).

RECONEIXEMENT PATRIMONIAL

ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès)

Estàtua de Ramon Llull al santuari de Cura, al Puig de Randa (Algaida, Mallorca). IRU, SL.Santuari de Cura, al Puig de Randa (Algaida, Mallorca). IRU, SL.Santuari de Cura, al Puig de Randa (Algaida, Mallorca). IRU, SL.Santuari de Cura, al Puig de Randa (Algaida, Mallorca). IRU, SL.
 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home orgullós no es coneix a ell mateix ni els altres»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat l’artífex del català literari.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions