Europa i la Mediterrània

 

Rocamador

RAMON LLULL A ROCAMADOR

Rocamador és un monestir situat a l’est de Bordeus, on Ramon Llull va en peregrinació el 1265, amb trenta-tres anys d’edat. En aquest importantíssim centre del pelegrinatge medieval demana ajuda a Déu per emprendre els tres propòsits que s’ha marcat després de la seva conversió: la predicació als «infidels», l’escriptura d’un gran llibre i el suport de papes i reis a la seva causa. En aquest mateix viatge peregrina també a Santiago de Compostel·la, probablement a través del ramal francès de l’històric Camí de Santiago.

 

ROCAMADOR, LLAVORS I ARA

Rocamador (Ròcamador en occità, Rocamadour en francès) és un petit municipi que pertany al departament de Lor, al sud de França. Està situat a la vall del riu Alzou, al peu de les muntanyes de Causse, en un lloc de gran bellesa que ha atret durant segles artistes, arqueòlegs i sobretot una multitud de pelegrins i turistes. Rocamador és conegut per l’impressionant complex religiós que hi ha i que en altre temps va arribar a comptar amb dinou esglésies. Els edificis van ser alçats a la roca d’un gran penya-segat i s’hi accedeix a través d’una llarga escala de 216 esglaons que els pelegrins pujaven de genolls.

A l’església de Notre-Damme (dedicada a la Verge Negra) es pot contemplar un fragment de l’espasa Durandal que, segons la tradició, va pertànyer a l’heroi mític Roland i, a l’església subterrània de Saint Amador (1166), es conserven les relíquies de Sant Amador. Rocamador va ser un dels llocs religiosos més visitats de l’Europa medieval i formava part del Camí de Santiago. La Verge Negra de Rocamador és venerada també a Finisterre. Entre els seus visitants històrics, a més de Ramon Llull, s’hi han de comptar reis com Lluís IX de França, Enric II d’Anglaterra o Alfons III de Portugal, i predicadors com Domingo de Guzmán o Sant Antoni de Pàdua. Actualment Rocamador compta amb el reconeixement de «Gand Site National de France».

 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home golafre quan no menja plora i quan ha menjat se’n penedeix»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va néixer a Mallorca tres anys després de la Conquesta cristiana de l’illa pel rei català Jaume I, el 1229.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions