Europa i la Mediterrània

 

Roma

RAMON LLULL A ROMA

Ramon Llull viatja a Roma diverses vegades. La primera el 1287, quan acaba de morir el papa Honori IV; aleshores, abandona la ciutat pontifícia sense esperar l’elecció del nou papa, que no es produirà fins al febrer de l’any següent en la persona de Nicolau IV. Torna a Roma el 1291 per proposar al nou papa Nicolau la creació d’escoles de llengües i la proclamació d’una primera croada de persuasió i d’una segona de reconquesta per les armes de Terra Santa. El 1291 o 1292 escriu a Roma el Tractatus de modo convertendi infideles, dirigit al papa Nicolau.

El 1294 Llull va a Roma, provinent de Barcelona via Nàpols, per entrevistar-se amb el següent papa, Celestí V, el qual renunciarà al càrrec el desembre del mateix any. També és a Roma el 1296, escrivint el Llibre dels articles i el Llibre dànima racional, ja durant el papat de Bonifaci VIII. Probablement torna a la Ciutat Eterna entre 1297 i 1299 (anys durant els quals resideix fonamentalment a París) per aconseguir el suport del papa Bonifaci per als seus projectes; durant aquesta estada romana escriu els Proverbis de Ramon.

 

ROMA, LLAVORS I ARA

Roma és la capital d’Itàlia i del Laci. Està situada al costat del riu Tíber, a uns 22 km del mar. Va ser fundada, segons la llegenda, l’any 753 aC, una data confirmada per les troballes arqueològiques. Roma va protagonitzar una expansió sense precedents, i es va constituir capital d’un Imperi que va dominar tota la Mediterrània durant segles. Quan la religió catòlica va ser adoptada pels emperadors, l’Església va establir a Roma la seu papal. De manera que, després de la caiguda de l’imperi d’Occident, Roma va passar de capital política a capital religiosa del món catòlic, una capitalitat que no obstant això havia de desplaçar-se a Avinyó entre 1309 i 1377.

Roma és probablement la ciutat d’Europa amb major quantitat de monuments per quilòmetre quadrat; el seu centre antic va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (1980), sumant-s’hi deu anys més tard els béns del Vaticà. D’època romana s’han conservat el Capitoli, el Coliseu, el Fòrum, el Panteó, diverses termes i arcs de triomf, i moltes altres restes que són testimoni de la gran glòria de l’antiga Roma. Entre els béns d’origen paleocristià destaquen les basíliques de Sant Pere del Vaticà, Sant Joan de Laterà, Sant Pau Extramurs, Santa Maria la Major i Santa Sabina, així com les catacumbes. De la Roma medieval cal citar les esglésies de Santa Maria in Trastevere (1130-1143) i de Santa Maria sopra Minerva (considerada l’única església gòtica de Roma).

 

Cites de Ramon Llull

 
«L’home golafre quan no menja plora i quan ha menjat se’n penedeix»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull tenia una vitalitat extraordinària: va viure més de vuitanta anys i va escriure més de 250 llibres.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions