Europa i la Mediterrània
Santiago de Compostel·la
RAMON LLULL A SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA
Ramon Llull va en peregrinació a Santiago el 1265. Es desconeix l’itinerari que va seguir però és probable que, donada la seva vinculació amb Montpeller, viatgés a Compostel·la des del santuari de Rocamador seguint el ramal francès del Camí de Santiago. En qualsevol cas, el pelegrinatge va finalitzar a Barcelona on va tornar probablement pel ramal català del Camí.
SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, LLAVORS I ARA
Santiago de Compostel·la, a la província de la Corunya, és la capital de la comunitat autònoma de Galícia. Es tracta d’un important centre turístic i universitari. La llegenda del descobriment de la tomba de l’apòstol Sant Jaume al segle IX la va convertir en el punt de pelegrinatge més important de la cristiandat després de Roma i Jerusalem, a través del Camí de Santiago. Aquest històric camí té múltiples ramals que connecten Santiago amb diferents punts de la península Ibèrica i de la resta d’Europa a través de França.
La construcció de la catedral romànica de Santiago de Compostel·la va ser iniciada el 1075 pel bisbe Diego Peláez i continuada pel també bisbe Diego Gelmírez al segle següent; les obres van finalitzar el 1128. És de grans dimensions, amb creu llatina i tres naus, i constitueix un dels edificis més importants del romànic europeu. L’exterior va ser totalment transformat durant els segles XVII i XVIII, en estil barroc. Al costat de la catedral es conserva un altre edifici romànic (segles XII-XIII): el Pazo de Xelmírez o ‘Palau de Gelmírez’. El nucli antic de Santiago va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1985. Actualment el Camí de Santiago és probablement la destinació de pelegrinatge i senderisme més important d’Europa.