Monestir de la Real

RAMON LLULL A LA REAL

Ramon Llull va fer diverses estades al monestir de Santa Maria (o de Sant Bernat) de la Real, que posseïa una biblioteca notable. Probablement durant el període de formació a Mallorca (entre 1265 i 1269), es va retirar a aquest monestir per estudiar. El 1274 hi va romandre una llarga temporada i hi va escriure diversos llibres importants: Art abreujada datrobar veritat (primera versió de l’Art), Llibre dAve Maria i el Llibre del Gentil i dels Tres savis. Ramon Llull, al seu testament, va fer donació de la seva biblioteca personal al monestir de la Real.

DESCRIPCIÓ

El monestir de la Real es troba al nord de la ciutat de Palma, en un lloc on la tradició situa el campament de les hosts del rei Jaume I les setmanes prèvies a l’assalt de la Madina Mayurqa musulmana. Es tracta d’un antic monestir cistercenc, situat entre les carreteres d’Establiments i de Valldemossa. Va ser fundat per l’abat de Poblet (Catalunya) el 1239 però no va ser fins al 1266 quan va passar a la seva ubicació actual. Fou un monestir molt important: l’abat de la Real ocupava la segona cadira del Capítol, després del bisbe. El 1835 els cistercencs van abandonar el monestir i el 1897 s’hi van establir els Missioners dels Sagrats Cors, els quals han creat la valuosa Biblioteca Balear.

L’església és d’estil cistercenc (segle XIII) amb afegits del XVII. El claustre és dels segles XV i XVIII. També es conserva la sala capitular. Cal fer referència, al mig del claustre, a una estàtua de Ramon Llull subjectant el Llibre dAve Maria; és obra d’Andreu Orell Salvà (1952).

RECONEIXEMENT PATRIMONIAL

BIC (Bé d'Interès Cultural).

 

Cites de Ramon Llull

 
«Per la ira, la voluntat perd la llibertat i la deliberació perd l’enteniment»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull va viatjar a les ciutats més importants de la Mediterrània i s’hi va entrevistar amb els papes i els reis de l’època.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions