Europa i la Mediterrània

 

Lió

RAMON LLULL A LIÓ

A la segona meitat de l’any 1305 Ramon Llull va a Lió per assistir a la coronació del nou papa Climent V. S’hi entrevista al desembre del mateix any; el seu desig és convèncer-lo de la necessitat d’organitzar una nova croada. El rei de Catalunya i Aragó Jaume II el Just, que dóna suport a la iniciativa de Llull i que l’ha acompanyat, havia fet arribar prèviament al sant pare un exemplar del Liber de fine, el llibre en el qual es detalla el projecte de l’expedició. Mentrestant, al novembre, Llull havia iniciat a Lió l’escriptura de la seva Ars generalis ultima.

 

LIÓ, LLAVORS I ARA

Lió és la capital del departament del Roine i està situada en la confluència dels rius Saona i Roine, en un important nus geogràfic que comunica París amb Marsella, Itàlia i Suïssa. Va ser fundada pels romans amb el nom de Lingdunum el 43 aC. Després de la caiguda de l’imperi Romà, va ser ocupada pels huns i pels visigots i va formar part dels regnes burgundi, carolingi, lotaringi i de Borgonya-Provença per, el 1302, passar al sacre imperi Romanogermànic. Al segle XIII la burgesia va posar la ciutat sota la protecció del rei de França i, a partir del segle XIV, la indústria de la seda i la celebració periòdica d’importants fires li van permetre assolir una gran prosperitat.

A més de les restes de la ciutat romana al turó de la Fourvière, que inclouen un teatre, Lió compta amb importants monuments de la baixa edat mitjana: el Vieux Lyon (barri medieval i renaixentista), la catedral de Saint-Jean (segles XII -XV) i les esglésies de Saint-Martin-d’Ainay (segle XII) i de Saint-Bonaventure (segles XIV-XV). El centre històric de Lió va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Fuig abans del príncep dolent que de la serp»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat l’artífex del català literari.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions