Europa i la Mediterrània

 

Xipre

RAMON LLULL A XIPRE

Amb un any de retard, Ramon Llull va rebre a Mallorca la notícia de la invasió de Terra Santa per part de les tropes tàrtares de Kasan de Pèrsia. Va decidir llavors (1301) viatjar a Xipre, amb el desig de viure de primera mà els canvis geopolítics que s’estaven produint a la Mediterrània oriental i que semblava que havien de significar l’expulsió dels musulmans de Jerusalem.

A Nicòsia, Llull debat amb els «infidels» de l’illa (monofisites, nestorians i altres), amb el permís d’Enric II de Lusignan, rei de Xipre i de Jerusalem. No aconsegueix però l’autorització reial que esperava per anar a convertir el sultà de Babilònia i el rei de Síria i Egipte. Al llibre Vita coetanea conta que un clergue i un criat amb els quals convivia van intentar matar-lo amb algun verí per robar-li els seus béns; aleshores Llull, convalescent, decideix fugir a la localitat de Famagusta, a la costa oriental de l’illa, on treballarà en el Llibre de natura. Més tard s’instal·la a Limassol, al sud, on el mestre templer Jacques de Molay el rep amb gran cordialitat i li ofereix allotjament a casa seva fins que recuperi la salut; aquesta amistat li obrirà les portes de l’Armènia Menor o Cilícia, on el rei era aliat dels templers. Al monestir xipriota de Sant Joan Crisòstom va escriure la Retòrica nova.

 

XIPRE, LLAVORS I ARA

Xipre és una illa de la Mediterrània oriental que actualment està dividida entre la part sud-oest, administrada per Grècia (on predomina la religió cristiana ortodoxa), i la part nord-est, administrada per Turquia (de majoria islàmica). El seu nom (Kypros en grec) està relacionat amb la paraula coure (cyprum en llatí) a causa de l’existència, a l’antiguitat, d’importants mines d’aquest metall a l’illa. Va ser dominada successivament pels romans, els bizantins i els àrabs. Entre 1192 i 1489, el Regne de Xipre va ser governat per la dinastia dels Lusignan, monarques d’ascendència francesa, entre els quals es compta Enric II, rei de Xipre i de Jerusalem, amb el qual va tenir contacte Ramon Llull. Aleshores Xipre constituïa una base fonamental per a les relacions comercials i polítiques d’Europa amb Àsia i amb l’Àfrica oriental.

Pel que fa al patrimoni arquitectònic, destaquen a Xipre les esglésies pintades de Tróodos, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (1985 i 2001); es tracta de nou esglésies i un monestir amb pintures murals d’icones bizantines. El seu bon estat de preservació és pel fet de trobar-se aïllades en el massís muntanyós de Tróodos, situat a l’interior, on els pirates no solien arribar durant els seus freqüents atacs a la costa.

 

Cites de Ramon Llull

 
«Fuig abans del príncep dolent que de la serp»
 

Missatges sobre Ramon Llull

 
Ramon Llull ha estat considerat l’artífex del català literari.
 

Últimos posts

 
  L’Ajuntament de Palma presenta enguany, dins l’...
 

Últimes creacions